S-400 Neden Bu Kadar Önemli?


   Karadan gelen bir saldırıyı engellemek için duvar örersin. Denizden gelecek bir saldırıyı engellemek için denize mayın döşersin. Ya havadan gelen saldırılara ne demeli. Havadan gelen saldırıları engellemek için tehdidi yok edersin. Ülkelere de bunu bildiği için hava savunma sistemleri geliştirmişlerdir. Kimi bu konuda baya ilerlemiş, kimi sadece kısa menzili almış ya da hiç almamışlardır. Türkiye’de Hava savunma sistemlerini geliştirmek için çalışmalara başlamıştır. Ama çalışmaların meyvelerini almamız için beklemek lazım. ABD ile gerçekleşen yoğun siyasi nedenlerle Türkiye  S-400 alması lazımdır. Nitekim ABD Irağı silahlandırdığı sırada bir tek hava savunma sistemi vermemişti. Bu sayede uçaklara bomba yağdırdı ve savaşı kazandı. Türkiye de  bu durumu biliyor. İsterseniz önce Türkiye’nin sahip olduğu hava savunma sistemlerine bakalım.
1.Katman – Çok Alçak/Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemleri
İnsan gözünün görebileceği uzaklık içerisinde yer alıyor. Menzil olarak gökyüzünün 1-8 km. uzaklığını içeren bu katmana korunması amaçlanan bölgenin ‘son umudu’ diyebiliriz. Örneğin İzmir/Aliağa’da bulunan bir rafineriye doğru yönelen bir seyir füzesi tehdidi bulunuyor ise ve bu seyir füzesi uzun menzilli savunma sistemlerince imha edilmemiş ise füzenin engellenmesi adına son çare bu katmanı koruyan sistemlerin görevi oluyor. Rafineri, liman veya karargah gibi sabit bölgeleri korumanın yanı sıra bu katmandaki sistemler mobillik özelliği ile de seyir halindeki birlikleri de koruyabilme özelliğine sahiptir.
Ülkemizde bu katmanda hizmet veren birçok sistem bulunuyor. Bunlar:








L70 [12,5 km etkili menzil] ve Oerlikon [5 km etkili menzil] Uçaksavar Sistemleri Korkut Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi [4 km menzil]

 

Atılgan Kaideye Monteli Stinger Füze Sistemi [8 km menzil]


Zıpkın Monteli Stinger Füze Sistemi [8 km menzil]


Rapier Füze Sistemi (MK-1/-MK-2) [8 km menzil]



Bu sistemler Türkiye Cumhuriyeti’nin çok alçak hava savunma katmanını koruyan sistemler. Roketsan, bu katmanı koruyacak yerli bir sistem üzerinde çalışıyor. Hisar-A (Alçak) adı verilen sistem, bu katmanda hizmet verecek ve 16 km (10 km etkili menzil) uzaklıktaki hedefleri önleyebilecek. 2020 yılının Ekim ayına kadar testlerinin devam etmesi ve envantere dahil edilmesi planlanıyor.

 2.Katman – Orta İrtifa Hava Savunma Sistemleri

Bu katman 10 ila 50 km uzaklıktaki hedefler için sınıflandırılan bir katman. Ülkemizde bu katmanda hizmet veren tek bir sistem bulunuyor:

MIM-23 Hawk



Ülkemizde MIM-23 HawkB (I-Hawk-Hawk XXI) modeli ile hizmet veren bu sistem 40 km menzile (etkili 18 km) sahip.  Envanterimizde 175 adet olduğu bilinen bu sistemden başka orta irtifa katmanımızı koruyan bir sistemimiz bulunmuyor. Ancak Roketsan, orta irtifa hava savunma katmanında hizmet vermesi adına yerli çzöümler ile Hisar-O (Orta) hava savunma sistemini geliştiriyor.



25 km menzile (16 km etkili menzil) ve 10 bin metre yükseliğe kadar hava sahasını koruyacak olan Hisar-O, 2021 yılının Mayıs ayında envanterde olacak şekilde geliştiriliyor.

3. Katman – Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemleri

Ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti’nin 2018 yılı itibari ile yüksek irtifa yani 150-200-400+ km mesafelerde hava sahasını koruyacak bir sistemi bulunmuyor. 2005’li yıllara kadar 3. katmanda hizmet veren Nike-Hercules yüksek irtifa hava savunma sistemi (140 km menzil)gerek eskiyen teknolojisi gerek ise gelişen hedeflere karşı yetersizliği ve eskimesi nedeni ile artık kullanılmıyor. Oldukça önemli olan ve büyük bir güvenlik zafiyeti doğuran bu sorun için çalışmalar hızla devam ediyor.


2003 yılında çekilmiş Nike-Hercules atış testlerimizi izlemek için: Nike-Hercules 2003 Fire Test (İzlemeden önce telefon veya bilgisayar sesinin kısılmasını öneririz.)
Öyle ki ülke hava sahasının korunması dahilinde acil ihtiyaç kapsamında Rusya’dan 2 sistem 4 batarya S-400 yüksek irtifa hava savunma sistemi alınacak. Bu alım için Rusya’ya 2,5 milyar dolar ödenecek ve ülke hava sahasının 3. katmanı da güvenli bir biçimde korunmuş olunacak. Temmuz 2019’da Türkiye’ye gelmesi ve entegre çalışmaları ile 2020 yılında ilk bataryanın hizmette olması hedefleniyor.

Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti, SAMP/T yüksek irtifa hava savunma sisteminin üreticisi Eurosam ile de bir çalışma yürütme kararı aldı.  İtalya-Fransa-Türkiye (Eurosam-Aselsan-Roketsan) üçlüsünün üreteceği yeni bir yüksek irtifa hava savunma sistemi ile birlikte 3.katmanda hizmet veren sistem sayımız 2 olacak.  İtalya-Fransa-Türkiye üçlüsünün geliştireceği sistem SAMP-T teknolojisi kullanılarak geliştirilecek.
Geliştirilen yeni sistemin 2020 yılının ortalarına doğru testlerine başlanacağı bildirildi.

4. Katman – Çok Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemleri

Bu katman teknolojinin zirve noktası olarak kabul edilebilir. 10-100-400 km’leri aşıp 1000-2000 km’lere kadar varan mesafelerde bulunan tehditleri önleyen hipersonik sistemlerin barındığı bu katmana dair envanterimizde herhangi bir sistem bulunmuyor. Bulunmasına yönelik bir çalışma henüz olmasa da böylesine bir teknolojiyi elde etmek adına önemli adımlar atılıyor. 4.Katmanın gerektirdiği ‘uzay teknolojisi’ adına Türkiye Cumhuriyeti, ‘Uydu Fırlatma Merkezi’, ‘Uzun Menzilli Balistik Füzeler’ gibi projeler ile yavaşta olsa 4. katmana yönelmek adına ciddi adımlar atıyor.
   Gördüğünüz gibi Türkiye S-400’e ne kadar gereksinim duyduğunu. ABD bu durumu engellemek için yaptırım yapıyor. O da biliyor ki biz S-400 alırsak kendisine daha az bağımlı olacağımızı.

 Hava savuma sistemleri ile ilgili bilgileri buradan aldım.

Yorumlar